Detinjstvo


Mladost


Danas

BIOGRAFIJA PROFESORA PETROVIĆA

Bojan Petrović rođen je Nišu 03.06.1966-e. godine. Njegov otac, Tomica, igrao je desno krilo u niškom Željezničaru. U julu 1967. potpisuje ugovor za prvoligaša iz Bora a 1970-e porodica Petrović stiže u Majdanpek.

Osnovnu i srednju školu Bojan završava u Majdanpeku. JNA služi u Beogradu, a zatim 1985. odlazi na studije biologije u Kragujevac. Naredne godine upoznaje Jovana Đapića - Jocu. 20 godina poznanstva rešili su da obeleže novim albumom (iako više ne sviraju), Joca od 1996-e a Bojan od 1998-e godine.

Kao i mnogi drugi, Bojan gitaru počinje da svira pod uticajem četvorke iz Liverpula, 1980-e kada je ubijen John Lennon. Prvi javni nastup imao je sa grupom Mala matura svirajući ''Krivo je more i ''Jedina moja'' Divljih jagoda, pa potom pesme ''Tanja'' i ''Ana'' grupe Srebrna Krila.

1982-e godine postaje član grupe Šesta dimenzija.

Postava: Bojan Petrović (ritam gitara), Zoran Jasenski (solo gitara), Goran Badžić (bubnjevi), Boris Radojević (vokal), Dejan Vagner (klavijature) i.Dejan Marić (bas gitara). Grupa je učestvovala na zaječarskoj gitarijadi 1982-e a poslednji zajednički nastup imali su za doček nove 1983-e godine. U domu omladine u Zaječaru svirali svoje su numere ''Ne to'' i ''Teški dani'' i, u to vreme obaveznu revolucionarnu pesmu, obradu ''Omladinke Mare''. Iz republika i pokrajina bivše Jugoslavije, na pomenutoj gitarijadi, nastupale su po dve grupe, po ključu. Šesta dimenzija, preko veze, stiže u Zaječar kao sedamnaesti bend, jedini put u istoriji gitarijade. Nastupali su i: Metro i Delta 9 iz Svetozareva (današnja Jagodina), Bonton Baja iz Sarajeva, Enigma iz Skoplja itd. Iste godine prave haos, izlazeći tri puta na bis, na gitarijadi u Vrbasu, svirajući tuđe pesme.

Upravo zbog toga dolazi do razlaza posle novogodišnjeg nastupa. Dejan Marić, vođa benda hteo je da grupa nastavi da svira tuđe pesme, a Bojan, pošto je već tada imao puno sopstvenih, želeo je da svira svoje numere. Grupa ostaje bez basiste i klavijaturiste ali ne zadugo, već drugog januara 1983-e u grupu kao basista dolazi Dragan Mijajlović. Na Borisov predlog, kao bend sa jasnom koncepcijom i željom da se bavi različitim muzičkim stilovima, grupa dobija naziv V.I.S.Scena. Osnovna ideja bila je da bend svaki put prikazuje različite ''predstave'' u tri čina (tj. snimajući 3 albuma u istom stilu - naravno, mislili su da je lako snimiti album).

Bojan je od tada svirao u mnogim grupama. Po povratku sa studija 1992-e osniva Barbul Brothers Band u Majdanpeku.

Postava: Dragan Vlku (akusticna gitara), Bojan Petrović (akusticna 12-o žičana gitara), Miloš Barbulović (akustična gitara), Nenad Barbulović (elektricna gitara) i Danijel Puhek (bas gitara).

Svirali su i višeglasno pevali evergreen, pop i rock standarde. Imali su puno nastupa, ali tih godina se od toga nije moglo živeti. Nenad i Danijel odlaze u Grčku, sviraju u Atini, gde upoznaju buduće supruge, a zatim se sele u Belgiju odnosno Francusku gde i danas žive. Miloš odlazi u vojsku.

Sa mnogo prijatelja, majdanpečkih muzičara, osmog decembra 1993-e u maloj sali majdanpečkog doma omladine, Bojan nastupa na koncertu posvećenom John Lennon-u i grupi The Beatles. Neposredno posle toga, Bojan počinje da sakuplja muziku i postaje jedan od najvećih kolekcionara u Srbiji. Narednih 10 godina, Bojan radi kao DJ u diskotekama, na rođendanima i ispraćajima (čak i svadbama).

U međuvremenu, 1994-e nastupa sa Igorom Kokićem i Dunjom Antonov svirajući jazz. Tokom 1995-e Miloš i Bojan sviraju sa Cvetkom Polinjanom u grupi Polijevi Anđeli. Krajem 1996-e Miloš i Bojan se pridružuju orkestru Prva liga sa kojim ostaju godinu dana.

Poslednji Bojanov live nastup dogodio se u kafeu ''Bonafides'' 1998-e kada je Beatles Tribute Band svirao muziku Lenona i Makartnija do ranih jutarnjih sati. To je trebalo snimati!

Na žalost, malo tonskih zapisa, fotografija, video zapisa i novinskih članaka ostalo je iza ovako bogate muzičke karijere.

Posle višegodišnjeg rada u diskoteci i kafićima na Pony radiju a kasnije i radiju DASH uređuje i vodi najslušaniju emisiju u istoriji grada Majdanpeka pod nazivom ''Čudesna laboratorija profesora Petrovića''. 1300 emisija po 8 sati, svake večeri, bez pauze ili prekida.

Nešto malo od sačuvanog materija imate prilike da vidite na sajtu V.I.S.-a Scena.

Maja 2006-e Bojan poziva Jocu a potom i prijatelje, najbolje majdanpečke muzičare, da sviraju na novom albumu V.I.S.-a Scena (album ''Deniue''). Deset ljubavnih pesama, za deset godina tuge, posvećeno je Danijeli Nikolić, Bojanovoj devojci koja je u pesmi ''K'o na jastuku" pevala stih: ''Htela bi da budem pored tebe..."