Download pesama V.I.S. Scena

Bio jednom jedan V.I.S.... i zvao se Scena.

V.I.S.Scena (vokalno-instrumentalni sastav "Scena") osnovan je 02.01.1983-e godine u Majdanpeku. Prvu postavu sačinjavali su: Goran Badžić (bubnjevi), Dragan Mijajlović (bas gitara), Zoran Jasenski (solo gitara), Bojan Petrović (ritam gitara) i Boris Radojević (vokal). Iste godine, grupa odnosi pobedu na gitarijadi u Majdanpeku. Već naredne godine švercuju se kao beogradski bend na palilujskoj rok olimpijadi. Na kvalifikacijama je nastupalo više od 100 grupa. Pošto je žrebom određeno da nastupe kasno uveče, priznaju da su iz Majdanpeka kako bi mogli da uhvate poslednji voz za povratak kući.

Posle dužeg većanja ipak su im dozvolili da sviraju. U publici su bili članovi ostalih grupa a u žiriju poznata imena iz sveta YU muzike. Svirali su pesme: "Jutarnji proces", "Ode mi zvezda" i "Zauvek". Uz ovacije, aplauze i čestitanja publike i članova žirija V.I.S.Scena napušta Beograd. Sredinom 1984-e godine članovi grupe odlaze u JNA (Jugoslovenska narodna armija). To ih, međutim, nije sprečilo da sledeće godine naprave svoje prvi snimke kod Olivera Jovanovića u beogradskom studiju ''O''.

U domu garde na topčideru Bojan upoznaje Milana Đurđevića iz Nevernih beba. On je tada svirao u grupi Nova zemlja. Milan im se pridružuje na snimanju pesme ''Ode mi zvezda'' svirajući električni klavir. Odmah zatim snimili su i pesmu ''Zauvek'', dotadašnju himnu benda. Zanimljivo je da se ta pesma nije našla na prva dva albuma. Bojan je svirao ritam gitaru i pevao. Klavijature je svirala Danijela Vagner, bas gitaru Dragan Mijajlović, solo gitaru Dušan Vagner a bubnjeve Robert Raičić. Robby je, kao pevač, puno godina kasnije snimio album sa grupom Desna ruka a potom i svoj prvi solo album na kome je Vlado Georgiev obradio numeru ''K'o na jastuku'' koja se nalazi na prvom albumu V.I.S.-a Scena. Goran, Dragan i Bojan služe vojsku na Dedinju, u Titovoj gardi, tako da su kao V.I.S.Scena nastupali na Tašmajdanu i na RTS-u u kultnoj emisiji ''Dozvolite da se obratimo''. Posle odsluženog vojnog roka kompozitorski tandem Mijajlović - Petrović se rastura, pošto Dragan odlazi u Švajcarsku, a Bojan na studije biologije u Kragujevac.

Godine 1986-e Bojan upoznaje Jovana Đapića - Jocu koji preuzima ulogu basiste u bendu. U naredne tri godine pišu većinu od, oko 300 pesama, koliko ih je nastalo do danas. Dolaskom bubnjara Dejana Živkovića Scena postaje kragujevački bend. Kao trojka, u to vreme, često nastupaju u Kragujevcu i Majdanpeku.

Pune tri godine rade na svom albumu prvencu "Gde je nestao mesec?" (zanimljivost: preko 300 sati komponovane su bas deonice za 9 pesama). U tom periodu nastaje i većina pesama koje će se naći na drugom albumu ''Deniue''.

U avgustu 1988-e ulaze u studio i počinju snimanje prvog albuma. Momcima se činilo da će napraviti muzičku revoluciju na području bivše Jugoslavije. Odabrano je 9 pesama (od tri stotine), snimalo se u najboljem studiju "Aquarius", sa vrhunskim muzičarima i na najboljim instrumentima (osim bubnjeva, koji u ovoj zemlji, ma kako da ih snimite, uvek zvuče katastrofalno).

1990-a bila je njihova. Usledila su gostovanja na svim beogradskim radio stanicama. Na prvom mestu mnogih demo top lista našle su se numere ''Gde je nestao mesec?'' i ''K'o na jastuku", a zavrtele su se i ''Christine'' i ''Kao kroz san''. Nešto kasnije snimljeni su i spotovi za ''Mesec'' i ''Kao kroz san''. Na top listama iza njih nalazili su se Vampiri, Obojeni program i mnogi drugi bendovi. ''Demo 5'' Ljube Ninkovića bio je zatrpan poštom fanova V.I.S.-a Scena. Veliki uspeh ostvaren je i u Kragujevcu na top listi 16 poznatih izvođača (po 8 stranih i 8 domaćih). Posle telefonskog glasanja Scena se našla na trećem mestu iza Simpsona i, u to vreme najpopularnijih, Gypsy Kings-a.

Pobedili su i na demo listi noćnog programa radio Beograda i Beograda 202. Usledilo je gostovanje u noćnom programu i predstavljenje 5 pesama sa celovečernjom pričom o grupi. Te noći javio se i Paško Batinica iz klape Šibenik koji je nekoliko dana kasnije odneo snimak Siniši Škarici (tadašnjem glavnom i odgovornom uredniku u zagrebačkom Jugotonu, sadašnjem Croatia Records). Po njegovim rečima Siniša je dao zeleno svetlo, ali malo potom izbio je rat...

PGP, Jugodisk, Diskos i RTV Ljubljana nisu bili raspoloženi za izdavanje ''nekomercijalnog'' albuma bez obzira na kvalitet.

Manifestacija ''Demo nad Beogradom'' održana je 23.12.1990-e godine u SKC-u (Studentskom kulturnom centru). Nakon live nastupa, slušaoci Radio Beograda glasali su te noći za najbolje. Scena je na kraju glasanja bila četvrta. Postava za tu priliku izgledala je ovako: Damir Čorković (bubnjevi), Jovan Ðapić (bas gitara), Danijela Vagner (klavijature), Gordan Jovanović (klavijature), Dušan Vagner (solo gitara ), Tamara Aralica i Nina Vagić iz grupe Betty Boop (prateci vokali) i Bojan Petrović (vokal i ritam gitara). Premijerno izvode pesmu ''Miris polja u jednom cvetu'' (nalazi se na drugom albumu "Deniue").

Kornelije Kovač, Dragan Stojinić, Zdravko Čolić, Goran Bregović i Željko Mitrović svojim izjavama potvrdjuju kvalitet pesama V.I.S.-a Scena. (Zanimljivost: njihova muzika slušala se i bila je veoma popularna medju studentima na konzervatorijumu ''Petar Ilič Čajkovski'' u Moskvi).

I pored svega, sve do 1994-e momci iz Scene bezuspešno obijaju pragove diskografskih kuća. Ipak, te godine u junu, nezavisna diskografska kuća ''Take it or leave it'' (Drago Borić i Saša Gočanin), na 500 kaseta objavljuje album ''Gde je nestao mesec?''

U tom periodu Borić i Gočanin prekidaju saradnju, tako da je ugovor potpisan bez gospodina Borića.

Takodje, dolazi i do prekida saradnje "Take it or live it" sa prodajnom mrežom ''Silver Records" iz Beograda, tako da se kasete prodaju samo ispred SKC-a, u Kragujevcu i Majdanpeku. Po izlasku albuma bendu se pridružuje Bojan Jovanović student pomenutog konzervatorijuma u Moskvi. Danas je Bojan Jovanović poznati svetski muzičar, harmonikaš i dirigent, koji nastupa na svim meridijanima.

Jedan od najboljih live nastupa Scene bio je na zajedničkom koncertu bendova iz zaječarskog regiona u Boru pred više od 4.000 posetilaca.

Poslednji nastup (polu živi) dogodio se na beogradskom proleću 1996-e godine. Pevač je te večeri bio Miloš Barbulović, klavijature je svirao Cvetko Polinjano, a pored Jovana i Bojana nastupile su Dunja Antonov i Vesna Prvulović kao prateci vokali.

U tom periodu nastaju demo snimci za 7 pesama koje ce se naći na drugom albumu.

Te godine nastradala je Danijela Nikolić, Bojanova večna ljubav.

V.I.S.Scena tada praktično prestaje da postoji. Deset godina kasnije (2006-e) okuplja se nova, studijska postava.